SFZ spája sily s NIE RAKOVINE: Na ihrisko Národného futbalového štadiónu vyšle malých hrdinov

Už 23. marca o 18:00 hod. odprevadí hráčov slovenskej futbalovej reprezentácie na domáci zápas proti Rakúsku detská eskorta v tričkách s logom NIE RAKOVINE. V rámci štartu série prípravných zápasov na Euro 2024 tak upozorní na dôležitosť očkovania detí proti HPV vírusu.

„Slovenský futbalový zväz sa rozhodol podporiť dôležitú iniciatívu organizácie NIE RAKOVINE v šírení povedomia o prevencii rakoviny. Pretože vyznávame spoločné hodnoty a hráme FAIR PLAY nielen na ihrisku, ale aj mimo neho,“ približuje Samuel Slovák, manažér mládežníckych reprezentačných tímov SFZ.

Najväčšie víťazstvá sú často mimo ihriska

"Fair play hrdinovia bojujú spolu proti HPV" – tak znie odkaz na tričkách detí, ktoré pre o.z. NIE RAKOVINE vyrobila firma DEMI SPORT bez nároku na honorár. „Ďakujeme všetkým partnerom, ktorí nám pomáhajú šíriť osvetu o dostupnosti očkovania proti HPV. Považujeme to za mimoriadne dôležité, pretože, ako ukazujú posledné dáta Národného centra zdravotníckych informácií NCZI, zaočkovaných proti HPV je na Slovensku iba 32% dievčat a 12% chlapcov,“ vysvetľuje prezidentka o.z. NIE RAKOVINE Jana Pifflová Španková. Napríklad v Českej republike je zaočkovanosť za rok 2022 na úrovni 65,5% u dievčat a 40% u chlapcov, v Maďarsku až 80% u dievčat a takmer 66% u chlapcov.

Bez očkovania chlapcov a mužov si s HPV a jeho rizikami neporadíme, ani neznížime katastrofálnu štatistiku ohľadom rakoviny krčka maternice: ročne na ňu ochorie približne 600 Sloveniek, najčastejšie v produktívnom veku okolo 45 rokov. A zhruba 230 žien jej podľahne.

Zaočkovať svojich synov dal aj Samuel Slovák a dnes prispieva k šíreniu informácií a faktov o možnosti očkovania ako najúčinnejšej prevencie proti rizikám HPV. Od 1. decembra 2023 je táto vakcína plne hradená zo zdravotného poistenia pre 12, 13 a už aj 14- ročné deti. Staršie dievčatá a chlapci do 18 rokov môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré preplácajú spätne časť ceny vakcíny.

Hrať FAIR PLAY, žiť zodpovedne

NIE RAKOVINE navyše vytvorilo tzv. Fair Play zelenú kartu pre zdravie s podrobnejšími informáciami o HPV a očkovaní. Túto kartu chce NIE RAKOVINE s podporou SFZ rozdať chlapcom vo futbalových kluboch už v máji. „Záleží nám na tom, aby sme ochránili dievčatá i chlapcov pred rakovinou,“ hovorí Samuel Slovák, ktorý sa zúčastnil aj vakcinačného dňa po záštitou MZ SR v Bratislave, 15. marca, aby v tejto iniciatíve podporil deti a ich rodičov.

HPV vírus postihuje rovnako ženy aj mužov a môže vyústiť až do rakoviny. Spôsobuje nielen 99 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice, ale aj rakovinu vulvy, vagíny, konečníka, genitálne bradavice a ďalšie ochorenia. Je preto rovnako nebezpečný pre ženy, i mužov a môžete sa ním nakaziť bez akýchkoľvek príznakov. Vakcína proti HPV by však mohla zabrániť tomu, aby sa viac ako 90% rakovín spôsobených HPV vôbec vyvinulo. Najúčinnejšia, z hľadiska imunity, je ešte pred začiatkom sexuálneho života.

Viac informácií o HPV a o možnostiach prevencie na www.onkokontrola.sk a na našom webe v sekcii Rakovina krčka maternice, kde nájdete aj online poradne s lekármi. Bezplatná infolinka NIE RAKOVINE: 0800 800 183.