Výskyt rakoviny močového mechúra narastá: V akých podmienkach sa lieči slovenský pacient?



Upozorňujeme na chýbajúcu osvetu o rizikových faktoroch, o nesprávne načasovanom prechode od urológa k onkologickému špecialistovi a, žiaľ, na Slovensku aj o chýbajúcej inovatívnej liečbe pacientov v pokročilých štádiách, ktorá je v Európe bežným štandardom.

Aj keď výskyt rakoviny močového mechúra celosvetovo narastá – za posledných 30 rokov sa jej výskyt strojnásobil (!) – rada nových štúdií však zvyšuje úspešnosť vyliečenia. Na Slovensku sa každý rok diagnostikuje takmer 1200 nových prípadov zhubných nádorov močového mechúra, z ktorých viac ako 5 percent má v čase stanovenia diagnózy metastázy.

Chirurgicky neriešiteľné lokálne pokročilé a metastatické ochorenie sa síce nedá úplne vyliečiť, avšak aj pre týchto pacientov existujú možnosti modernej onkologickej terapie. Na Slovensku však nie sú dostupné.

„Pri použití výlučne chemoterapie sa medián celkového prežívania chorých s pokročilou rakovinou močového mechúra pohybuje na úrovni približne 9 až 14 mesiacov, pričom 5 rokov od stanovenia diagnózy prežíva menej ako 15 percent pacientov. Súčasným štandardom liečby prakticky všetkých ľudí po ukončení chemoterapie je inovatívna imunoterapia s významným vplyvom na prežívanie a kvalitu života,“ hovorí Patrik Palacka, primár Oddelenia ambulantnej chemoterapie Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Napriek tomu, že imunoterapia, ktorá funguje na princípe blokovania takzvaných kontrolných bodov imunitného systému, je vo svete považovaná za štandardnú liečbu, pre slovenských pacientov stále nie je dostupná podobne ako iné moderné lieky pre mnohé onkologické diagnózy.

„Zhubné nádory močového mechúra môžu mať pri včasnej diagnostike a kvalitnej modernej terapii podstatne lepšiu prognózu. Naša pacientska organizácia chce preto hovoriť o potrebe dostupnosti liečebných možností pre pacientov s pokročilým karcinómom. Priniesli by im dlhší a kvalitnejší život, a to si zaslúži každý človek,“ hovorí Jana Pifflová Španková, prezidentka pacientskej aliancie NIE RAKOVINE.

Všetko, čo potrebujete vedieť o rakovine močového mechúra > > >

Na začiatku ochorenia nie sú pociťované žiadne príznaky, neskôr sa prejavuje podobne ako zápal močových ciest (pálením a ťažkosťami pri močení či bolesťou v driekovej oblasti). Prítomnosť krvi v moči je najčastejším príznakom, s ktorými pacienti s rakovinou močového mechúra prichádzajú za lekárom. Príznaky ako je nechutenstvo, chudnutie a anémia nastupujú až v neskorších štádiách. Viac o príznakoch rakoviny močového mechúra si prečítajte TU.

  1. Zákernosť rakoviny močového mechúra spočíva najmä v tom, že trvá pomerne dlho, kým sa prejaví (nepríjemné pocity v podbruší cíti iba tretina pacientov).
  2. Najviac sú ohrození ľudia, ktorí denne pracujú s chemikáliami, napr. aj lekári, upratovačky, zubní laboranti, kozmetičky, kaderníčky.
  3. Za posledných 30 rokov sa strojnásobilo množstvo zhubných nádorov močového mechúra. Ubudlo však tých, ktorí karcinómu močového mechúra podľahli.
  4. Pravdepodobnosť vzniku rakoviny močového mechúra je u mužov približne 4-násobne vyššia ako u žien.
  5. Fajčenie je najčastejším rizikovým faktorom rakoviny močového mechúra, pričom fajčiari majú 4- až 7-násobne vyššiu pravdepodobnosť vzniku karcinómu ako nefajčiari.