Január je mesiac povedomia o zdraví krčka maternice

Rakovina krčka maternice je druhým najčastejším nádorovým ochorením u žien na Slovensku. Paradoxné je, že táto diagnóza by vôbec nemusela existovať.

Na rakovinu krčka maternice, ktorej pôvodcom sú vysokorizikové typy ľudského papilomavírusu (HPV), ročne ochorejú a zomrú stovky Sloveniek. Podľa štatistík ECIS ide až o 230 pacientiek ročne, ktoré tejto diagnóze podľahnú.

Čo je HPV?

HPV, ľudský papilomavírus, je veľmi bežný vírus, ktorý sa prenáša kožou alebo pohlavným kontaktom a počas života sa s ním opakovane stretne až 80 % populácie. V prípade približne 20 % infikovaných však môže nákaza prepuknúť do zdravie ohrozujúceho alebo smrteľného ochorenia.

Inými slovami, v súvislosti s HPV prudko stúpa množstvo prípadov vzniku rakoviny (okrem karcinómu krčka maternice ide aj o rakovinu v oblasti hlavy a krku, ktoré úzko súvisia so zmenami v sexuálnom správaní).

Na rakovinu krčka maternice by nemusela zomrieť žiadna žena!

Napriek tomu, že proti tomuto typu rakoviny existuje účinná prevencia vo forme očkovania, na Slovensku je miera zaočkovanosti stále nízka. Štatistiky pri tom bijú na poplach. Z údajov MZ SR vyplýva, že s infekciou HPV sa do svojej päťdesiatky stretne až osem z desiatich žien. Najčastejšie nakazení sú pritom mladí ľudia vo veku 18-25 rokov.

Prečo by sa proti HPV vírusu mali očkovať ženy aj muži?

Prečo je ideálne očkovať už tínedžerov?