Vypočítajte si bezpečné minúty na slnku podľa vášho fototypu kože

Najmä počas slnečných dní myslime na ochranu svojej kože. Pri opaľovaní navyše musíme vedieť, aký sme fototyp.

6 fototypov pokožky:

Fototyp 1: Keltský typ

Prvý fototyp tvoria predovšetkým osoby s veľmi citlivou pokožkou. Títo ľudia majú spravidla modré, zriedka hnedé oči, a ryšavé alebo prirodzene blond vlasy.

Pre keltský typ je typická nápadne svetlá pokožka, pomerne husté pehy a svetlé prsné bradavky.

Pokožka týchto ľudí reaguje na slnečné žiarenie sčervenaním, nikdy nestmavne.

Keltský typ nedosahuje žiadne opálenie. Koža je po pobyte na slnku červená a bez pigmentácie, lúpe sa spravidla po 1 až 2 dňoch. Spálenie pokožky je vždy ťažké a neraz bolestivé.

Odporúčaný pobyt na slnku: 5 až 10 minút

Fototyp 2: Európan so svetlejšou pleťou

Druhý fototyp sa vyznačuje najmä svetlými vlasmi a modrými, prípadne zelenými očami.

Títo ľudia majú mierne pehy a o čosi tmavšiu pokožku (ako prvý typ). Pokožka po slnečných lúčoch sčervenie, stmavne len málo.

Odporúčaná dĺžka pobytu na slnku pre tento typ: 10 až 20 minút.

Fototyp 3: Európan s tmavšou pleťou

Typ Európana s tmavšou pleťou má normálne citlivú pokožku. Majú sivé alebo hnedé oči a tmavoplavégaštanové vlasy.

Ich pleť je svetlásvetlohnedá. Nemajú pehy. Prsné bradavky sú tmavšie.

Pokožka dobre tmavne, sčervenie len niekedy.

Odorúčaná dĺžka na slnku: 20 až 30 minút.

Fototyp 4: Stredozemný typ

Stredozemný typ reaguje na slnečné žiarenie zo všetkých najlepšie. Títo ľudia majú tmavé oči a obyčajne hnedéčierne vlasy.

Prsné bradavky majú veľmi tmavé, pokožku svetlohnedúolivovú. Pehy spravidla nemajú.

Stredozemný typ sa skoro nikdy nespáli a opálenie je rýchle a s hlbokou pigmentáciou. Pokožka nikdy nesčervenie, vždy pigmentačne stmavne.

Odporúčaná dĺžka strávená na slnku: do 40 minút.

Fototypy 5 a 6 sú Indiáni a černosi.

Tmavá koža, ktorá sa skoro nikdy nespáli, má však bez dostatočnej ochrany pred UV žiarením vyššie riziko predčasného starnutia, aj zhubných nádorov.

Ochranné faktory

Použitie prípravkov s vhodným ochranným faktorom nám umožní dlhší pobyt na slnku. Aj ochranný faktor však treba voliť s ohľadom na fototyp.

Pri vysokom UV indexe, ktorý máme u nás približne od mája do augusta, by mal fototyp 1 zotrvávať na slnku bez ochrany len 10 minút.

Dobu na slnku si môžeme predĺžiť ochranným faktorom. Dĺžku ochrany si vypočítame vynásobením odporúčaných minút pobytu na slnku pre každý fototyp s číslom použitého ochranného faktora:

Nedostatočná ochrana a príliš dlhý pobyt na slnku môže mať negatívny dosah. Slnko síce zlepšuje náladu a prispieva k tvorbe vitamínu D, ale k častým javom patrí úpal, spálená pokožka, aj zápal očných spojiviek. Dlhodobým vplyvom UV žiarenia môže vzniknúť aj závažné ochorenie – malígny melanóm.

Melanóm môže vzniknúť aj 20 rokov po tom, ako ste sa spálili na slnku.

Dôležité:

  1. Myslite na to, že akákoľvek zmena znamienok, jeho výrazne zmenené sfarbenie, či tvar, stojí za cestu ku kožnému lekárovi.
  2. Aktuálny prehľad informácií o prevencii a liečbe melanómu a rakoviny kože, aj o tom, koľko bezpečných minút si môžete dopriať na slnku bez rizika, nájdete na www.nierakovine.sk/rakovina-koze.