Koža si všetko pamätá

MUDr. Desana Borecká

Presne teraz je čas myslieť na ochranu pred slniečkom, ktoré nadovšetko milujeme, ale vieme, čoho je schopné.

Melanóm je špecifický druh rakoviny kože, a my si zo srdca prajeme, aby ste o ňom LEN čítali. Medzi ženami je totiž mimoriadne rozšírený, čo nám potvrdila MUDr. Desana Borecká z Národného onkologického ústavu. “Dobrou správou je, že Slovensko vstúpilo do “zlatého štandardu” v možnostiach liečby metastázujúceho melanómu, je to aj výsledok boja nášho združenia NIE RAKOVINE za práva našich pacientov na rovnosť v dostupnosti liečby,” dodáva Jana Pifflová Španková z pacientskej organizácie.

Je pravdou, že melanóm je najčastejšia rakovina u žien do 30 rokov a druhá po rakovine prsníka u žien do 35 rokov?

Žiaľ, áno. Môže sa objaviť v každom veku, našťastie len zriedkavo u detí do desať rokov. V posledných rokoch pozorujeme, že ho diagnostikujeme u stále mladších ľudí. Kým u žien sú ohrozené najmä tie do 40 rokov, u mužov je častejší po šesťdesiatke.

Žiada sa povedať - ako je to možné? Osveta je intenzívna, už vieme, že si máme dávať pozor na slnko, chrániť sa, krémovať sa, nespáliť sa...

Výskyt melanómu narastá celosvetovo. Je to aj pre nové možnosti cestovať do exotických krajín, mladí ľudia môžu študovať i pracovať prakticky po celom svete. Mnohé mladé rodiny cestujú s veľmi malými deťmi k moru i viackrát za rok. Posledných 20 rokov sa osveta naozaj veľmi zlepšila. Našou snahou je, aby sme zachytili u pacientov čo najviac melanómov v tzv. lokalizovanom in situ štádiu. V tomto prípade správne odstránenie zaručí pacientovi prakticky úplné vyliečenie. Ak sa však včas neodstráni, pokračuje v ďalšom nádorovom raste. V súčasnosti tvorí tento typ melanómu asi 25 % zo všetkých nových diagnostikovaných melanómov. U žien väčšinou zisťujeme tento typ melanómu alebo iné tenké typy, ktoré majú veľmi dobrú prognózu.

Jedna vec je genetická náchylnosť, čiže svetlý typ kože, ale drvivú väčšinu nových melanómov spôsobí stále len to nadmerné slnečné žiarenie. Znamená to, že ak som sa v živote párkrát spálila, som kandidát?

Áno. Každé spálenie kože zvyšuje riziko, že sa na nej po nejakom čase môže objaviť melanóm alebo aj iná forma kožnej rakoviny. Zaujímavé je aj to, že u niektorých pacientov, ktorí boli silne vystavení UV žiareniu, sa melanóm objaví aj v lokalitách, ktoré neboli na slnku exponované vôbec. V európskej populácii patrí k najčastejšiemu typu melanóm, ktorý vzniká na miestach, ktoré sú slnku vystavené len príležitostne (trup, ramená, horné časti končatín), až na druhom mieste sú typy melanómov, ktoré sa objavujú na hlave, krku, dolných častiach končatín.

Čiže aj zabudnuté spálenie, čo ja viem z detstva, môže raz spôsobiť problém?

Áno, koža má veľmi dobrú pamäť. Zmeny na nej vznikajú po desiatich aj dvadsiatich rokoch po spálení! Každá koža má vlastnosť „opravovať“ poškodenia, ktoré v nej po nadmernom UV žiarení vznikli, ale ak sú veľmi silné alebo opakované, v určitej fáze sú už poškodenia také, že to jednoducho nedokáže. Mladí ľudia, ktorí majú melanóm, sú neraz tí, ktorí boli v detstve opakovane spálení a najmä tí, ktorí majú geneticky daný rizikový typ kože: svetlý typ a veľa znamienok.

Čo považujeme za kritické spálenie?

Už spálenie kože len do červena je spálenie 1. stupňa. Ak už k takémuto spáleniu dôjde, je potrebné kožu čím skôr upokojiť a liečiť. Spálený človek by nemal ísť na slnko, až kým sa koža úplne nezahojí. Inak sa na koži vytvoria rôzne pozápalové pigmentácie a iné zmeny. Uvádza sa, že dve a viac spálení na slnku u detí zvyšuje riziko vzniku melanómu v dospelosti až päťnásobne. Veľmi rizikové je spálenie kože do pľuzgierov. Častejšie sa s ním stretávame u mužov, ktorí napríklad zaspia na pláži, síce v tieni slnečníka, ale ako sa tieň mení, koža je postupne vystavená priamemu slnku.

Melanóm sa pri včasnom a správnom odhalení a odstránení dá vyliečiť, ale pacienti asi nechodia veľmi zodpovedne a ani dosť včas... ?

Žiaľ, až štvrtina pacientov prichádza v pokročilých štádiách. Nevenujú ochoreniu pozornosť, lebo o tejto diagnóze nikdy nepočuli. Pritom väčšinou sa melanóm vyskytuje na miestach, kde ho možno zachytiť v začiatočnej fáze, v čase, keď ide o úplne vyliečiteľné alebo dobre liečiteľné ochorenie. Je to však nádor veľmi rozmanitý, niekedy je skutočne ťažko včas diagnostikovateľný, pretože môže vyzerať aj ako neškodné, alebo menej invazívne typy kožných nádorov.

Melanóm môže vzniknúť aj 20 rokov po tom, ako ste sa spálili na slnku.

Dôležité:

  1. Myslite na to, že akákoľvek zmena znamienok, jeho výrazne zmenené sfarbenie, či tvar, stojí za cestu ku kožnému lekárovi.
  2. Aktuálny prehľad informácií o prevencii a liečbe melanómu a rakoviny kože, aj o tom, koľko bezpečných minút si môžete dopriať na slnku bez rizika, nájdete na www.nierakovine.sk/rakovina-koze.