Aj Slovenský futbalový zväz hovorí NIE RAKOVINE!

Slovenský futbalový zväz aj tento rok podporuje kampaň NIE RAKOVINE, ktorá sa zameriava na zvýšenie povedomia o prevencii onkologických ochorení. Spolu nám záleží na zdraví a preto naše hodnoty FAIR PLAY platia nielen na futbalových ihriskách, ale aj v každodennom živote.

September je mesiacom povedomia o onkogynekologických ochoreniach, ktoré sa do veľkej miery spájajú s ľudským papilomavírusom (HPV). Viaceré typy tohto vírusu spôsobujú ženské onkologické ochorenia, ako sú rakovina krčka maternice, či rakovina vagíny. Už menej sa hovorí o tom, že HPV sa týka aj mužov, u ktorých môže zapríčiniť rakovinu penisu. Spomedzi ďalších zhubných ochorení, ktoré sú asociované s HPV, narastá počet pacientov s rakovinou konečníka, či rakovinou hlavy a krku.

NIE RAKOVINE upozorňuje, že v súčasnosti poznáme viac ako 200 typov HPV, pričom nie všetky sú rakovinotvorné, no práve proti týmto kmeňom HPV už dnes poznáme účinnú prevenciu vo forme spoľahlivého očkovania.

Hovoriť o HPV otvorene a bez zábran je dôležité aj preto, že je v súčasnosti najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou, no infikovať vírusom sa dá aj inak ako pri pohlavnom styku. Infekcia sa prenáša aj bežným kontaktom s kožou alebo sliznicou infikovaných osôb. Najčastejšie sa nakazia mladí ľudia vo veku 18 až 25 rokov, no keďže HPV zväčša nemá žiadne príznaky, vývoj od infekcie k nádoru môže trvať aj 15 rokov.

Práve preto, že HPV sa týka aj chlapcov a mužov, pacientska organizácia NIE RAKOVINE je hrdá na partnerstvo so Slovenským futbalovým zväzom, ktorý sa dlhodobo venuje rozvoju mladých futbalových nádejí a pozitívnym prístupom k športu v nich pestuje záujem o zdravý životný štýl.

SFZ podporuje očkovanie chlapcov aj dievčat a vníma ho ako investíciu do zdravia našich detí a do budúcnosti bez rakoviny. Preto sme na turnaji regionálnych výberov U14 a U15 dňa 5. septembra 2024 v Národnom tréningovom centre SFZ v Poprade predstavili tzv. FAIR PLAY zelenú kartu pre zdravie. Táto karta vznikla v spolupráci SFZ a NIE RAKOVINE, vyjadruje vďaku detí ich rodičom za podporu pri športových aktivitách a starostlivosť o ich zdravie a zároveň upozorňuje na dôležitosť očkovania proti HPV. „Záleží nám na tom, aby sme ochránili dievčatá i chlapcov pred rakovinou,“ vraví manažér mládežníckych reprezentačných tímov Samuel Slovák, ambasádor kampane NIE RAKOVINE, ku ktorému sa pridal aj Martin Hasprún, manažér mládeže a koncepcie rozvoja futbalu. Podporu kampani vyjadrili aj bývalí slovenskí futbaloví reprezentanti Martin Obšitník a Jozef Valachovič. Ďalšie karty FAIR PLAY odovzdáme v Poprade 16. septembra 2024 na turnaji prvoligových 13., 14. a 15-ročných futbalistov.

Slovensko a svet

Vakcína proti HPV môže pomôcť predísť tomu, aby sa viac ako 90 % rakovín spôsobených HPV vôbec vyvinulo. Je bezpečná, účinná a dostupná aj pre dievčatá a chlapcov na Slovensku, pričom 12 až 14-ročným deťom preplácajú očkovanie proti HPV zdravotné poisťovne v plnej výške. Očkovanie v tomto veku sa odporúča, lebo je najúčinnejšie pred začiatkom sexuálneho života, kedy je imunitná odpoveď organizmu najsilnejšia. NIE RAKOVINE preto vyzýva rodičov najmä 14-ročných detí, aby využili poslednú šancu na bezplatné očkovanie proti HPV. Tí, ktorí stihnú 1. dávku očkovania do svojich 15. narodenín, majú nárok na očkovanie v plnej úhrade z verejného zdravotného poistenia, čím ušetria až cca 360 eur. Rodičia starších detí do 18 rokov môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré preplácajú časť nákladov na vakcínu.

Vo vyspelých krajinách, ako sú Švédsko, Veľká Británia a Austrália, sa vďaka vysokej zaočkovanosti mladých ľudí výskyt rakoviny krčka maternice znížil až o 97 %. Napríklad v Škótsku, kde sa očkovací program začal v roku 2008, nebol zaznamenaný ani jeden prípad rakoviny krčka maternice u dievčat očkovaných vo veku od 12 do 13 rokov!

Na Slovensku rakovinu krčka maternice diagnostikujú každý rok približne 600 ženám. Z nich vyše tretina, často v produktívnom veku, tomuto ochoreniu podľahne. Ochrániť dievčatá a ženy sa nám však bez očkovania chlapcov a mužov, ktorí môžu vírus prenášať a sami ochorieť, nepodarí.

Ak máte akékoľvek otázky, alebo sa chcete dozvedieť viac o HPV a možnostiach prevencie, navštívte stránku www.nierakovine.sk, kde nájdete online poradňu s odborníkmi. Pre rýchle informácie môžete tiež využiť bezplatnú infolinku NIE RAKOVINE na čísle 0800 800 183.

Kde sa dať zaočkovať?

Očkovanie detí sa dá absolvovať u pediatra, dospelých zaočkuje gynekológ či všeobecný lekár.

Najbližšie vakcinačné dni:

BRATISLAVA:

Formulár pre registráciu na očkovanie proti HPV v zdravotnom stredisku na Rovniankovej 1 v Bratislave-Petržalke v piatok 13.9.2024 od 13:00 do 18:00 nájdete tu: HPV očkovanie Bratislava-Petržalka - Bratislavskykraj.sk

MALACKY:

Formulár pre registráciu na očkovanie proti HPV v ambulancii Mamatatajojo na Nádražnej 1141/15 v Malackách v piatok 13.9.2024 od 13:00 do 18:00 nájdete TU: HPV očkovanie Malacky - Bratislavskykraj.sk

KOŠICE:

Očkovacie centrum sa nachádza v areáli UNLP na Rastislavovej 43 v priestoroch II. pavilónu. Najbližší očkovací deň je 17.9.2024. Podrobnejšie informácie nájdete tu: Očkovanie - Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

TRNAVA:

Očkovanie proti HPV sa bude konať 12.10.2024.

BANSKÁ BYSTRICA:

Očkovanie HPV | Očkovanie | Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta (fnspfdr.sk)

Nemocnica spustila prvé očkovacie centrum proti HPV v Banskobystrickom kraji.

Očkovacie centrum bude otvorené každý štvrtok v čase od 13.00 do 14.00 hod.

Očkujeme mládež vo veku od 15 do 18 rokov (v sprievode zákonného zástupcu) a dospelých od 18 rokov. Na očkovanie je potrebné sa vopred registrovať Registruj sa

MICHALOVCE:

Ambulancia cestovnej medicíny mi - Penta Hospitals

Objednajte sa na očkovanie do ambulancie cestovnej medicíny Formulár na objednanie