Povedzme NIE RAKOVINE krčka maternice, NIE HPV

Rakovina krčka maternice je ochorenie, proti ktorému sa dá očkovať. Vieme jej predchádzať, dokonca ju priam vyškrtnúť zo zoznamu diagnóz, na ktoré sa umiera. Na Slovensku sa naďalej postupne zvyšuje zaočkovanosť dievčat a chlapcov, no stále nemáme vyhraté. Pacientska organizácia NIE RAKOVINE upozorňuje, že každý deň ochorejú dve Slovenky, pričom každá tretia príde k lekárovi príliš neskoro. Čo vieme o kvalitnej prevencii, vakcínach, modernej diagnostike a ako pred HPV ochrániť seba, naše deti, mamy, kamarátky, sestry, kolegyne?

Mať vakcínu proti rakovine bolo ešte pred pár rokmi sci-fi. Dnes máme vakcínu proti HPV, ktorý rakovinu krčka maternice spôsobuje a je celoživotnou ochranou pred vznikom o.i. tohto typu rakoviny. Je preto smutné, že v 21. storočí, pri pokroku, aký naša spoločnosť zaznamenáva, ešte stále (v niektorých krajinách, medzi ktoré patrí aj Slovensko), ženy zomierajú na rakovinu krčka maternice. O ľudskom papilomavíruse (HPV) vieme už dosť na to, aby sme ho eliminovali a máme na to tri silné zbrane: očkovanie, preventívne gynekologické kontroly a modernú HPV diagnostiku.

„Ešte pár rokov dozadu sme veľmi túžili mať v rukách vakcínu, ktorá by dokázala ochrániť pred nádorovými ochoreniami. To, čo sme si želali prišlo v podobe vakcíny proti HPV, ktorá dokáže ochrániť pred širokým spektrom nádorových ochorení. Je tragické, že nám napriek tomu za rok ochorie vyše 600 a zomrie 200 až 300 žien na toto ochorenie, ktoré je takmer kompletne preventabilné očkovaním,“ hovorí prof. MUDr. Mgr. Miloš Jeseňák PhD., MBA, Dott.Ric., MHA, FAAAAI- pediater imunológ alergiológ, prednosta Kliniky detí a dorastu UNM a JLF UK v Martine.

Vo svete bolo podaných vyše 500 miliónov dávok vakcíny proti HPV a jej bezpečnosť opakovane potvrdili Správa potravín a liečiv USA (FDA), Európska agentúra pre lieky (EMA), Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a odborníci z celého sveta. Cieľom Európskej komisie je dosiahnutie 90 percentnej zaočkovanosti, čo sa zatiaľ podarilo Portugalsku, k cieľu sa blíži Španielsko a Švédsko, ktoré sú s Veľkou Britániou či Austráliou príkladom ukážkového zníženia výskytu rakoviny krčka maternice o 87 až 97%.

Pacientska organizácia NIE RAKOVINE intenzívne šíri osvetu o HPV prostredníctvom projektov a ambasádorov, aby sa život zachraňujúce informácie dostali k čo najväčšiemu počtu ľudí. O svojej osobnej skúsenosti prehovorila aj Becca - Katarína Balážiová, moderátorka a influencerka. Keď jej lekár okrem pokračujúcej infekcie HPV zistil druhé predrakovinové štádium postihujúce krčok maternice, Becca absolvovala operačnú konizáciu krčka maternice a svoj príbeh otvorene zdieľala na sociálnych sieťach: „Keď mi lekár povedal o predrakovinovom štádiu, počula som len slovo rakovina. So svojím publikom na Instagrame sa preto rozprávam o tejto téme. Chcem, aby dievčatá vedeli o dôležitosti skríningu, teda preventívnych prehliadkach u gynekológa. Ženy, prosím starajte sa o seba, lebo iba tak sa môžete ochrániť,“ vyzýva Becca.

Herečka Alžbeta Ferencová vyzdvihuje dôležitosť prevencie a očkovania proti HPV aj v rómskej komunite. „Je to trochu zanedbaná téma, ktorej sa v našej komunite nevenuje dostatočná pozornosť, respektíve k nej Rómovia nemajú prístup. Pritom je nesmierne dôležitá pre naše zdravie. Apelujem na všetky mladé dievčatá a chlapcov, aby sa dali zaočkovať a potom mohli žiť zdravý a bezpečný partnerský život. Zaujímajte sa o to, vzdelávajte sa, lekári vám radi poskytnú potrebné informácie a napokon aj na internete si dokážeme všetci nájsť všetko.“

Moderátorka Lenka Šóošová tiež spojila sily s NIE RAKOVINE ako mama dvoch synov, ktorá považuje za dôležité šíriť osvetu o očkovaní chlapcov: „Chcem povzbudiť všetkých, aby sa rozhodli správne. HPV vírus je pôvodcom viacerých vážnych ochorení, akým je rakovina konečníka, či rakovina krčka maternice. Je to zároveň jediná rakovina, proti ktorej máme očkovanie. Vakcína najlepšie funguje ešte pred začiatkom pohlavného života, ale chráni pred nákazou aj v dospelom veku. Je dôležité očkovať dievčatá aj chlapcov, tak, ako to robia vo všetkých vyspelých krajinách sveta.“ Zaočkovať obe svoje dcéry neváhala ani herečka Miška Čobejová. „Mamičky, ktoré máte deti v rovnakom veku ako ja, neváhajte a dajte ich zaočkovať. Je to bezpečné a deťom od 12 do 14 rokov preplácajú plnú výšku vakcíny zdravotné poisťovne.“

Bezplatné očkovanie proti HPV modernou 9-valentnou vakcínou je prioritou pre 12-ročné dievčatá aj chlapcov (teda do dovŕšenia 13. roku života). Ministerstvo zdravotníctva SR však pred pár mesiacmi rozšírilo vekovú kategóriu aj pre deti, ktoré sa nestihli zaočkovať a tak sa aktuálne môžu dať deti bezplatne zaočkovať až do dosiahnutia 15. roku života.

Všetko o očkovaní detí vysvetľuje MUDr. Elena Prokopová, hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu. (video)

Prečo je kľúčové očkovať aj dievčatá aj chlapcov?

Je dôležité vedieť, že tu hrozia aj iné typy rakovín, nielen krčka maternice. Ide napríklad o rakovinu konečníka a ďalších typov rakoviny. Očkovanie proti HPV dokáže zabrániť tomu, aby sa viac ako 90 % rakovín spôsobených HPV vôbec vyvinulo. Vakcína teda chráni nielen každú potenciálnu nevestu, ale aj potenciálne vnúča. Žiaľ, mnohí rodičia majú pocit, že ich detí sa to netýka. HPV môže spôsobiť predčasné pôrody, rizikových novorodencov, môže infikovať dieťa počas pôrodu a zapríčiniť papilómy na jeho hlasivkách. HPV zvyčajne v našom tele prebieha bez akýchkoľvek príznakov. Vývoj od infekcie k nádoru môže trvať aj 15 rokov, no niektoré typy HPV vírusov dokážu byť také agresívne, že spôsobia u ženy inoperabilnú rakovinu krčka maternice za dva roky.

Je HPV vakcína mladá vakcína?

Očkuje sa od roku 2006 a mladá nie je, pretože od myšlienky po vypustenie vakcíny na trh uplynie najmenej desať - pätnásť rokov. „Napríklad v takej Austrálii sú zaočkované milióny detí - to je pre mňa najväčšia klinická skúška. Keby sa čokoľvek dialo, boli by akékoľvek problémy po vakcinácii, to by sme už o tom museli vedieť. Jediné, s čím sa stretávam, je, že deti bolí ruka ako po svalovici,“ hovorí MUDr. Prokopová.

3 najčastejšie mýty o HPV

  1. Je to neškodný vírus.

    Je bežný, ale určite nie neškodný. HPV alias ľudský papilomavírus sa prenáša najčastejšie pohlavným stykom. Počas života sa s ním stretne až 80 % z nás, nesúvisí s počtom sexuálnych partnerov. Preto sa tak rýchlo šíri a je najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou. Či ho máte, zistíte jedine vyšetrením u lekára - ženy u gynekológa, muži u urológa. HPV môže byť v tele roky a nijako sa neprejaviť. Bezbolestný cytologický ster môže pomôcť zistiť, či HPV vírus na krčku maternice už zmenil bunky na predrakovinové. Okrem neho existujú aj inovatívne HPV testy, ktoré dokážu zistiť prítomnosť DNA vysokorizikových karcinogénnych HPV vírusov. “Jediná onkologická diagnóza, ktorej sa dá predísť očkovaním a gynekologickými preventívnymi kontrolami je práve rakovina krčka maternice. Opýtajte sa svojho lekára na modernú HPV diagnostiku,” vyzýva gynekológ Doc. MUDr. Mikuláš Redecha PhD. Test HPV DNA u nás nie je hradený z poistenia, no je to metóda, ktorú používajú vo vyspelých okolitých štátoch a odporúča ju WHO. Pacientska organizácia NIE RAKOVINE presadzuje, aby sa stal súčasťou skríningu rakoviny krčka maternice a bol plne hradený z verejného zdravotníctva pre rizikovú skupinu žien tak, ako je tomu v Českej republike.

  2. Je to ženský vírus.

    Veľký omyl. HPV postihuje mužov rovnako, ako ženy. Bez vakcinácie mužov nie je reálna eliminácia rakoviny krčka maternice. Je preto potrebné očkovať proti HPV dospelých mužov aj ženy a tiež chlapcov aj dievčatá. „Treba využiť tú neuveriteľnú kapacitu imunitného systému detí, ktorým stačia dve dávky. aby imunita zareagovala a vytvorila vysoké koncentrácie ochranných protilátok,“ vysvetľuje profesor Jeseňák. Zaočkovanosť chlapcov proti HPV vírusu dlhodobo zaostáva za dievčatami vo všetkých regiónoch Slovenska, preto osvetu o očkovaní chlapcov šíri NIE RAKOVINE aj v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom. Vytvorili tzv. Fair Play zelenú kartu pre zdravie, ktorá prináša ucelené informácie pre rodičov detí, trénerov a vôbec športovú komunitu. Samuel Slovák manažér mládežníckych reprezentačných tímov SFZ: „Rozhodli sme sa podporiť túto kampaň, lebo je to zodpovedné a múdre. Záleží nám na tom, aby sme ochránili dievčatá i chlapcov pred rakovinou.“

  3. Je to vírus, ktorý stačí prekonať.

    Vakcína má zmysel vždy, jej účinnosť bola preukázaná aj u ľudí, ktorí HPV prekonali. Znižuje riziko recidívy ochorenia a chráni proti ďalším typom HPV obsiahnutých vo vakcíne, alebo ich chráni proti opakovanej infekcii. Očkovaniu nebránia ani problémy so zníženou imunitou. Gynekologička MUDr. Radmila Sládičeková PhD., MPH, ktorá podala prvú vakcínu proti HPV na Slovensku: „Môžete sa rozhodnúť dať zaočkovať kedykoľvek. Dokonca aj po prekonaní HPV infekcie, prípadne už aj po konizácii krčka maternice. Pretože aj keď žena infekciu prekonala a konizácia odstránila nezdravú časť krčka, reinfikovať sa môže kedykoľvek.“ Cieľom NIE RAKOVINE je aj úsilie presadiť úhradu očkovania pre ďalšiu, pomerne malú, ale veľmi ohrozenú kohortu pacientok s konizáciou krčka maternice. „Spolu dokážeme ochrániť viac životov pred onkologickými ochoreniami spôsobenými HPV,“ dodáva Jana Pifflová Španková, prezidentka pacientskej organizácie NIE RAKOVINE. Spýtajte sa svojho lekára, pozrite si našu stránku so zrozumiteľnými a overenými informáciami www.nierakovine.sk.


Kde sa dať zaočkovať?

Očkovanie detí sa dá absolvovať u pediatra, dospelých zaočkuje gynekológ či všeobecný lekár.

Najbližšie vakcinačné dni:

BRATISLAVA:

Formulár pre registráciu na očkovanie proti HPV v zdravotnom stredisku na Rovniankovej 1 v Bratislave-Petržalke v piatok 13.9.2024 od 13:00 do 18:00 nájdete tu: HPV očkovanie Bratislava-Petržalka - Bratislavskykraj.sk

MALACKY:

Formulár pre registráciu na očkovanie proti HPV v ambulancii Mamatatajojo na Nádražnej 1141/15 v Malackách v piatok 13.9.2024 od 13:00 do 18:00 nájdete TU: HPV očkovanie Malacky - Bratislavskykraj.sk

KOŠICE:

Očkovacie centrum sa nachádza v areáli UNLP na Rastislavovej 43 v priestoroch II. pavilónu. Najbližší očkovací deň je 17.9.2024. Podrobnejšie informácie nájdete tu: Očkovanie - Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice

TRNAVA:

Očkovanie proti HPV sa bude konať 12.10.2024.

BANSKÁ BYSTRICA:

Očkovanie HPV | Očkovanie | Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta (fnspfdr.sk)

Nemocnica spustila prvé očkovacie centrum proti HPV v Banskobystrickom kraji.

Očkovacie centrum bude otvorené každý štvrtok v čase od 13.00 do 14.00 hod.

Očkujeme mládež vo veku od 15 do 18 rokov (v sprievode zákonného zástupcu) a dospelých od 18 rokov. Na očkovanie je potrebné sa vopred registrovať Registruj sa

MICHALOVCE:

Ambulancia cestovnej medicíny mi - Penta Hospitals

Objednajte sa na očkovanie do ambulancie cestovnej medicíny Formulár na objednanie