Bežali sme! Pre radosť, život, zdravie a našich blízkych

Bol to jeden z najkrajších a najvýnimočnejších behov na Slovensku. Bratislavský dm ženský beh 2024 bol už dávno pred štartom vypredaný. Napokon sa v sobotu 21.9. postavilo na štart vyše 6000 bežkýň a my sme boli medzi nimi.

Keď sa stretne toľko silných úžasných žien, nemôže to dopadnúť inak, než FANTASTICKY. Ešte aj počasie nám prialo a slnko svietilo na náš stánok na námestí Eurovea, aj na každú ženu, ktorá nás prišla podporiť.

Po celý deň naši dobrovoľníci z radov onkologických pacientov edukovali návštevníkov o prevencii, ako včas odhaliť karcinóm prsníka, krčka maternice, ale i hrubého čreva a iných diagnóz. Súčasťou bola zážitková edukácia spojená s nácvikom samovyšetrovania prsníkov na našich simulátoroch so zabudovanými hmatnými nálezmi, a s osvetou o možnostiach prevencie karcinómu krčka maternice s maketou zdravej i chorej maternice. Samozrejme, v našom stánku nechýbala ani tentokrát nádherná kvetinová fotostena v rámci virálnej insta kampane MIRRORCHALLENGE, pred ktorou sa dámy mohli vyfotiť a zdieľať na sociálnych sieťach odkaz o dôležitosti samovyšetrovania, ako prevencii rakoviny prsníka.

Veľký záujem bol nielen o naše štýlové tričká a náramky z kolekcie NIE RAKOVINE x SISTERS LABEL v neprehliadnuteľných farbách, ale aj o charitatívne štartovacie čísla, kde si bežkyne dopísali svoj osobný odkaz, pre koho bežia a koho chcú podporiť. Či už išlo o spomienku na milovanú osobu, ktorá prehrala boj s rakovinou, alebo vyjadrenie podpory a solidarity tým, ktorí sú pre nás dôvodom každodenného úsilia a motivácie.

Naša pacientska organizácia sa spojila v tento výnimočný deň s komisiou pre rovnosť príležitostí Slovenského olympijského a športového výboru, ktorej členky a olympioničky sa rozhodli nás podporiť. Pretože zdravie našich žien a podpora a rovnosť príležitostí športovkýň aj onkologických pacientiek je našou prioritou.

Na štart sa postavili mnohé naše priateľky a podporovateľky, známe aj neznáme, ktorým sme vďačné za ich nezištnú podporu, každé stretnutie, objatie, gesto, či fotku… V behu Mamy s dcérami nás reprezentovala špičková onkologička, MUDr. Bibiana Vertáková Krakovská PhD. s dcérou Luckou a sestričkami Soňou a Zuzkou. Prišla aj Miss Slovensko 2023 Daniela Vojtasová, kondičná a nutričná expertka Tina Golden Turnerová, olympionička v lukostreľbe Alex Longová, v edukačnom stánku nás navštívila olympionička Nasťa Kuzminová a mnohí ďalší. Na 4 km behu reprezentovali team NIE RAKOVINE: MUDr. Věra Novotná, klinická onkologička v Onkologickom ústave Sv. Alžbety, Iveta Jakubcová, ktorá prekonala rakovinu prsníka a dnes je našou edukátorkou a ambasádorkou a Sophia Hrivňáková, Miss Slovensko 2021, víťazka súťaže Top model Competition a Top Model Europe. Na 10 km trati sa na štart za náš team postavila ambasádorka Jana Škanderová alias JEY JEY, ktorá je majsterkou Slovenska v šprint triatlone a členkou komisie rodových rovností Slovenského olympijského športového výboru. A veru práve Janka nám vybehala úžasné strieborné 2. miesto, ĎAKUJEME!

Sme rady, že sme sa s toľkými z vás opäť stretli a vyslali všetkým ženám dôležitý odkaz: dbajme o svoje zdravie, športujme, žime aktívne a nezabudnime samu seba vždy klásť na prvé miesto.

Vidíme sa opäť o rok!