Zdravá výživa

Sladké raňajky

Avokádovo-čokoládové lievančeky

  • ¼ šálky mandľového mlieka
  • ¼ šálky gaštanovej alebo ovsenej múky
  • 1 PL roztlačeného zrelého avokáda
  • 1 vajce
  • 1 ČL kokosového oleja
  • 1 PL práškového kakaa/karobu
  • 1 ČL medu/javorového sirupu/agave
  • ¼ ČL kypriaceho prášku prášku do pečiva
  • ¼ ČL mletej škorice
  • čerstvé bobuľové ovocie
  • arašidové maslo

V miske zmiešajte suché suroviny (múku, práškové kakao, prášok do pečiva a škoricu). Potom primiešajte mokré suroviny (avokádo, mandľové mlieko, kokosový olej, vajíčko a med). Vznikne mierne hustá a vláčna zmes (mlieko pridávajte, kým nedosiahnete konzistenciu lievancového cesta).

Rozohrejte panvicu s nelepivým povrchom, ukladajte po jednej polievkovej lyžici zmesi, z každej vytvarujte lievanec. Každú stranu opekajte asi 2 minúty. Výborné sú s ovocím a arašidovým maslom. Je však len na vás, čím si ich dozdobíte.

Sladká avokádová nátierka

  • 1 avokádo
  • 1 banán
  • kakao

Zrelé avokádo prekrojte a vydlabte z neho dužinu. Pridajte banán a kakao a všetko dobre rozmixujte mixérom alebo dobre premiešajte vidličkou. Avokádo môžete nahradiť uvareným sladkým zemiakom – batatom. Pre zmenu chute môžete pridať škoricu alebo kávu. Nátierku môžete natrieť na pečivo, alebo konzumovať ako puding s bobuľovým ovocím.

Nízkosacharidová granola

  • 1 šálka sušeného kokosu
  • 1 šálka kakaových bôbov
  • 1 šálka pekanových orechov
  • 1 šálka mandľových lupienkov
  • 1 šálka tekvicových semienok
  • ½ šálky chia semienok
  • 1/3 šálky kokosového cukru
  • 1/3 šálky rozpusteného kokosového oleja
  • 1 vajce
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • soľ štipka

Pekanové orechy, mandľové lupienky, tekvicové semienka nahrubo nasekajte a vsypte do hlbokej misky. Pridajte sušený kokos, chia semienka, kakaové bôby, kokosový cukor, mletú škoricu a štipku soli. Do zmesi vlejte kokosový olej a vajce. Všetky suroviny spolu dobre premiešajte a vysypte na plech vyloženým papierom na pečenie. Zapekajte 30 minút pri 180 stupňoch.

Zdravé nátierky

Nátierka z červenej repy

  • 3 ks varenej červenej repy
  • 2 vajcia uvarené na tvrdo
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku (nemusí byť)
  • 100 g cream cheese
  • 1 PL kvalitného olivového oleja
  • šťava z citróna
  • bylinky podľa chuti

Červenú repu a uvarené vajcia nastrúhajte do misky. Pridajte prelisovaný cesnak, cream cheese, olej, bylinky a šťavu z citróna. Dochuťte soľou a mletým čiernym korením. Všetko poriadne premiešajte. Podávajte s celozrnným pečivom.

Šošovicová nátierka

  • 250 g červenej šošovice
  • 4 červené papriky
  • 4 PL avokáda alebo cream cheese
  • limetová šťava
  • morská soľ
  • kurkuma

Šošovicu uvarte podľa návodu. Papriku očistite a ugrilujte alebo upečte. Horúcu vložte do mikroténového vrecúška, kde sa sparí a potom ošúpte. K vychladnutej šošovici pridajte papriku, avokádo alebo cream cheese, soľ, kurkumu a dôkladne rozmixujte. Dochuťte, pokvapkajte limetovou šťavou a nechajte niekoľko hodín vychladnúť v chladničke. Podávajte s celozrnným chlebom.

Cuketová nátierka

  • 1 väčšia cuketa
  • 2 červené cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL jablčného octu
  • 2 ČL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL olivového oleja
  • šťava z citrónu
  • muškátový oriešok
  • mleté čiarne korenie
  • soľ
  • petržlenová vňať

Cuketu nahrubo nastrúhajte, nasoľte a nechajte cca 15 minút vypotiť. Medzitým nakrájajte cibuľu a opražte ju na oleji. Pridajte cesnak a ešte krátko osmažte. Cuketu vyžmýkajte, pridajte k cibuli a cesnaku a restujte asi 8 minút. V miske zmiešajte paradajkový pretlak, ocot, citrónovú šťavu, soľ a koreniny. Pridajte cuketovú zmes a dobre premiešajte. Podľa potreby ešte dochuťte. Podávajte s celozrnným pečivom posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Polievky

Brokolicová polievka s tymianom

  • 500 g brokolice
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • zeleninový vývar
  • 500 ml smotany na varenie (alebo kokosové mlieko)
  • olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • tymian

Na oleji speňte pokrájanú cibuľu, osoľte, okoreňte, zalejte trochou vývaru a pridajte na kúsky pokrájanú brokolicu. Priveďte do varu a varte asi 5 minút. Pridajte roztlačený cesnak a zalejte zvyškom vývaru tak, aby bola brokolica ponorená. Nechajte chvíľu variť, potom rozmixujte. Pridajte smotanu (kokosové mlieko), rozvarte a odstavte zo sporáka. Dochuťte tymianom.

Cviklová polievka

  • 2 stredne veľké cvikle
  • 1/4 kelu
  • 1 petržlen
  • 3 mrkvy
  • 1 batat
  • 1 cibuľa
  • 1 PL olivového alebo repkového oleja
  • kurkuma
  • škorica
  • klinček
  • soľ
  • čierne mleté korenie

Mrkvu a petržlen nakrájajte na kolieska. Cviklu ošúpte a spolku s batatom nakrájame na kocky. Na oleji v hrnci opražte cibuľu, pridajte koreniny a po minúte kel nakrájaný na rezance. Premiešajte a krátko osmažte. Pridajte mrkvu, petržlen, cviklu a batat. Zalejte vodou as 1 cm nad zeleninu a varte približne hodinu. Dochuťte podľa potreby a podávajte s petržlenovou vňaťou.

Fresh mrkvová polievka

  • 1 kg mrkvy
  • 1-2 petržleny
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 PL masla
  • 1 ČL mletej rímskej rasce
  • 2 cm nastrúhaného zázvoru
  • šťava z jedného pomaranča
  • 750 ml vody
  • 150 ml mandľovej smotany alebo smotany na varenie
  • 2 PL píniových orieškov
  • olivový olej
  • petržlenová vňať

Cibuľu nakrájajte na kocky, mrkvu a petržlen očisťte nožom a nahrubo nasekajt. Na masle vo veľkom hrnci opražte cibuľu s mrkvou a petržlenom. Pridajte rímsku rascu, pomarančovú šťavu, najemno nastrúhaný zázvor a nechajte ešte pár minút spolu restovať, aby sa chute prepojili. Prilejte vodu, priveďte do varu a varte, kým mrkva nebude dostatočne mäkká, aby sa dala rozmixovať. Tyčovým mixérom vytvorte hladký krém. Zjemnite smotanou a ešte krátko povarte. Podávajte pokvapkané olivovým olejom, posypané píniovými orieškami nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hlavné jedlo - mäso a ryby

Plnené cuketové lodičky

  • 200 g mletého kuracieho mäsa
  • 2 stredne veľké cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 5 šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 1/3 šálky nastrúhanej mozarelly
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • 1 ČL mletého čierneho korenie
  • soľ

Cukety umyte a narežte pozdĺžne na polovicu. Cukety vydlabte lyžičkou a dajte variť do vriacej vody na 90-120 sekúnd. Potom ich položte na plech vyloženým papierom na pečenie. Plnka: Na panvici opečte mleté mäso (nie je potrebné pridávať olej), dochuťte čiernym korením, mletou červenou paprikou, soľou prípadne bylinkami podľa chuti. Pridajte pokrájané šampiňóny s rozpučeným cesnakom. Miešajte, kým mäso nie uvarené. Zmesou naplňte pripravené cukety, vrch posypte strúhanou mozarellou. Zapekajte 20 minút pri 180 stupňoch. Môžete podávať s kopčekom bieleho jogurtu.

Morčacie kari s cuketou

  • 400 ml kokosového mlieka alebo smotany na varenie
  • 1/2-3/4 šálky kuracieho vývaru
  • 400 g morčacích pŕs (plátky)
  • 400 g cukety
  • 1 cibuľa
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL kari korenia
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • soľ

Morčacie prsia (môžete použiť aj kuracie) nakrájajte na jemné rezance, cibule najemno a cuketu na kocky. V panvici rozohrejte olivový olej, pridajte najemno nakrájanú cibuľu a mierne opečte. Potom pridajte morčacie rezance, dochuťte soľou, čiernym a kari korením a zľahka opečte z každej strany. Potom pridajte cuketu a jarnú cibuľku, premiešajte a pridajte vývar. Duste pod pokrievkou asi 20 – 25 minút. Nakoniec pridajte rozpučený cesnak a kokosové mlieko alebo smotanu. Podávajte s ryžou, bulgurom alebo quinoou.

Pečený losos plnený špenátom a ricottou a bulgur so zeleninou

  • 2x250 g steaku z lososa
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 2 PL ricotty
  • 4 PL strúhaného parmezánu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • zmes korenia na ryby
  • olivový olej
  • soľ
  • 1 šálka bulguru
  • mix mrazenej zeleniny

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Lososa umyte pod studenou vodou. Ostrým nožom narežte stred, aby sa ryba dobre plnila (vytvorte kapsu). Lososa potrite olivovým olejom, zľahka osoľte, posypte zmesou korenín na ryby a položte na plech vymazaný olivovým olejom. Špenát pripravte v pare. V miske si zmiešajte špenát, ricottu, parmezán, pretlačený cesnak a dochuťte soľou a čiernym korením. Zmesou opatrne naplňte ryby a zapekajte 20-25 minút. Bulgur pripravíte podobne ako ryžu. Na 1 diel bulguru dajte 2 diely vody, krátko povarte a nechajte pod pokrievkou dôjsť. Na panvicu dajte trochu olivového oleja a pridajte mix mrazenej zeleniny. Stačí ju prehriať, aby zostala chrumkavá. Zmiešajte s hotovým bulgurom.

Hlavné jedlá zeleninové

Fantastické placky z maslovej tekvice

  • 5 šálok nastrúhanej maslovej tekvice
  • 2/3 šálky špaldovej hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 veľké hrste čerstvej bazalky
  • soľ

V miske zmiešajte nastrúhanú tekvicu, špaldovú múku, vajcia, nasekanú čerstvú bazalku a soľ (môžete pridať aj čierne korenie a rozpučený cesnak). Na panvici rozohrejte olivový olej a zo zmesi opekajte menšie placky, z každej strany 2-3 minúty dozlatista. (Môžete ich upiecť aj v rúre.) Podávate s bielym jogurtom a čerstvou bazalkou.

Šošovicové burgery s pečenými paradajkami

  • 12 paradajkových plátkov
  • 1/3 balenia (125 g) mozzarelly light
  • 130 g uvarenej šošovice (červená alebo hnedá)
  • 1/3-1/2 šálky jemných ovsených vločiek
  • 2 PL gréckeho jogurtu
  • 1 vajce
  • 1 červená cibuľa
  • ¼ ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • granulovaný cesnak
  • koreniny a bylinky podľa chuti
  • olivový olej
  • soľ
  • miešaný šalát alebo celozrnné pečivo

Najskôr si pripravte pečené paradajky. Rúru predhrejte na 180 stupňov a plech vyložte papierom na pečenie. Paradajky nakrájajte na hrubšie kolieska a poukladajte na plech. Mierne osoľte, okoreňte, polejeme olivovým olejom a zapekajte 5 minút. Po 5 minútach paradajky vytiahnite, posypte mozzarellou, sušenou bazalkou a zapekajte ďalších 5 minút. Medzitým v miske zmiešajte uvarenú šošovicu, vajce, grécky jogurt, ovsené vločky, cibuľu nakrájanú najemno, rozpučený cesnak, kypriaci prášok, bylinky podľa chuti a soľ. Plech vyložte papierom na pečenie a ukladajte naň menšie placky (cca 1 a ½ PL zmesi). Pečte pri 200 stupňoch cca 20-25 minút. V polovici pečenia ich môžete otočiť. Na hotové placky poukladajte 3 plátky pečených paradajok a servírujte s obľúbenom šalátom.

Brokolicovo-syrové nugetky bez lepku

  • 1 brokolica
  • 2/3 šálky celozrnnej špaldovej múky
  • 1/3 šálky strúhaného parmezánu
  • 1 balenie (125 g) mozzarelly light
  • 2 vajcia
  • 1 červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Plech vyložte papierom na pečenie a jemne ho potrite olivovým olejom. Brokolicu zbavte hrubej stonky a nakrájate na menšie kúsky. Blanšírujte ju vo vriacej vode približne 2-3 minúty. Sceďte a nechajte mierne vychladnúť. Najemno nakrájanú cibuľu a cesnak mierne opečte na panvici s olivovým olejom. Potom všetky suroviny zmiešajte (rukou) v miske a tvarujte menšie nugetky (alebo mini placky). Z každej strany ich pečte 15 minút, aby zhnedli. Podávajte s jogurtovo-censakovou omáčkou. Môžete si však pripraviť akúkoľvek, podľa chuti.

Zeleninové prílohy

Ružičkový kel s mandľami

  • 200 g očisteného ružičkového kelu
  • 50 g mandlí (trochu opražených) 50g
  • 1 cibuľa
  • 2 PL oleja

Na oleji v panvici krátko opražte cibuľu a mandle. Ružičkový kel blanšírujte v osolenej vriacej vode približne 1 minútu. Sceďte ho a pridajte do panvice k cibuli a mandliam. Duste, kým nezmäkne. Ružičkový kel ochuťte soľou a podávajte ako prílohu alebo samostatne.

Zelené fazuľkové struky

  • 1/2kg zelených fazuľkových strukov
  • 1 ČL olivového oleja
  • cesnak (zázvor, cibuľa)
  • bylinky podľa chuti

Do osolenej vriacej vody dajte fazuľkové struky a nechajte 5-7 minút povariť tak, aby zostali chrumkavé. Na olivovom oleji osmažte najemno pokrájané 1-2 strúčiky cesnaku (alebo kúsok nadrobno pokrájaného zázvoru, prípadne na polovičné kolieska pokrájanú cibuľu). Odstavte zo sporáka, pridajte uvarené struky a dochuťte bylinkami. Môžete pridať aj trochu mletej škorice, chuť bude veľmi zaujímavá.

Cuketa

  • 1 cuketa
  • 1 strúčik cesnaku (nemusí byť)
  • chilli (nemusí byť)
  • 1ČL olivového oleja
  • soľ

Cuketu umyte a pokrájajte na tenké rezance (špagety). Na panvici rozohrejte 1 čajovú lyžičku olivového oleja, pridáme štipku soli, osmažte cesnak pokrájaný nadrobno a potom pridajte pokrájanú cuketu. Restujte cca 5 minút tak, aby cuketa zostala chrumkavá. Dochuťte s chilli.

Hlavné jedlá sladké

Ovocné tofu guľky

  • 1 balenie (180 g) tofu
  • 1 šálka ražnej alebo špaldovej hladkej múky
  • 3 PL pohánkovej krupice (nemusí byť, môžete dať viac múky)
  • 1 a 1/2 PL kokosového oleja
  • vajce
  • ovocie
  • mleté orechy

Rozmixujte tofu s olejom. Pridajte múku, krupicu, vaječný žĺtok a štipku soli. Vypracujte tuhé cesto. Podľa veľkosti ovocia oddeľte kus cesta, na dlani spravte placku, vložte ovocie a tvarujte guľku. (Pracujte pomúčenými rukami, aby sa cesto nelepilo.) a) a na dlani si spravila z neho placku a naplnila. Guľky vložte do vriacej vody a varte, kým nevyplávajú na povrch. Hotové posypte mletými orechmi alebo dochuťte podľa chuti.

Banánové lievance s ovocím

  • 1 zrelý banán
  • 1 vajce
  • 1 a 1/2 šálky mlieka
  • 1 šálka polohrubej múky
  • 2 PL oleja
  • 1 PL medu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 6 PL ovocia podľa chuti

Banán poriadne rozmixujte vidličkou. V jednej miske zmiešajte suché suroviny, pridajte mlieko, vajce, olej, med, rozmixovaný banán a ovocie. Na lievancovej panvici pečte lievance z oboch strán.

Pšenové šúľance s makom

Cesto:
  • 3/4 šálky vody
  • 1/3 šálky neuvareného pšena
  • ½ šálky gaštanovej (alebo inej) múky
  • 1 a ½ PL vanilkového pudingu (prášok)
Posýpka:
  • mletý mak
  • mleté orechy
  • med/javorový sirup/agave
  • rozpustený kokosový olej
  • mletá škorica

Pšeno dvakrát prepláchnite vriacou vodou, aby sa zbavilo horkosti. Potom varte vo vode, kým nenasiakne všetku tekutinu. Nechajte vychladnúť. Do vychladnutého pšena pridajte múku a puding a vypracujte na pomúčenej doske nelepivé cesto. Cesto prekrojte na dve polovice, z každej vyšúľajte dlhší valček, z ktorého potom krájajte menšie šúľance. Šúľance uvarte vo vriacej vode so štipkou soli. Keď vyplávajú na povrch, vyberte ich. Hotové šúľance som posypte mletým makom, zľahka polejte javorovým sirupom a kokosovým olejom.

Dezerty

Zamatový puding z batatu

  • 1 batat (sladký zemiak)
  • ¼ šálky mandľového mlieka
  • 2 a ½ PL práškového kakaa
  • 1 PL mandľového masla
  • 1 PL kokosového cukru
  • 1 ČL rozpustnej kávy
  • ½ ČL mletej škorice
  • štipka kajenského korenie
  • granátové jablko

Rúru predhrejte na 200 stupňov a celý batat (v šupke) upečte domäkka (cca 1 hodina). Upečený batat som zbavte šupky a nechajte vychladnúť. Potom ho rozmixujte s ostatnými surovinami a vymixujte do hladkej konzistencie. Ozdobte granátovým jablkom.

Tvarohový mramorový koláč bez múky

  • 250 g jemného tvarohu
  • 275 g hrudkového tvarohu
  • 4 PL bieleho jogurtu
  • 3 vajcia
  • 1 balenie vanilkového pudingu
  • 2 lyžice kakaa
  • ovocie podľa chuti

Jemný a hrudkový tvaroh rozmixujte, pridajte 4 lyžice bieleho jogurtu a vanilkový puding. Postupne pridajte vajcia, vždy dobre vymieľajte (Podľa chuti môžete pridať sladidlo.) Hmotu rozdeľte na 2 časti (väčšiu a menšiu), do menšej pridajte 2 lyžice kakaa. Pripravte si okrúhlu formu na pečenie (priemer cca 18 cm) a vyložte ju papierom na pečenie. Cestá vrstvite striedavo do stredu formy. Začnite bielym a pokračujte kakaovým. Na vrch poukladajte ovocie podľa chuti. Vo vyhriatej rúre pečte cca 20 minút pri 175 stupňov, potom teplotu znížte na 150 stupňov a pečte ďalších 30 minút. Upečený koláč nechajte vychladnúť.

Šťavnaté cuketové brownies

  • 2 šálky nastrúhanej cukety
  • 2/3 šálky trstinového cukru
  • 2 šálky hladkej špaldovej múky
  • ½ šálky práškového kakaa
  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 1 banán
  • 1 vajce
  • 2 PL rozpusteného kokosového oleja
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 a ½ ČL jedlej sódy
  • soľ
  • nasekaná horká čokoláda na vrch (voliteľné)

Cuketu, kokosový olej, banán, grécky jogurt, cukor, vajce a škoricu vymixujte dohladka. Ostatné suroviny, okrem čokolády, zmiešajte v hlbokej mise. Cuketovú zmes vylejte do múkovej zmesi a dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili. Zmes vylejete do silikónovej formy (31 x 24 cm), posypte kúskami horkej čokolády (voliteľné) a pečte v rozohriatej rúre 20 minút pri 180 stupňoch. Pred krájaním nechajte vychladnúť.

Slovenská klasika na zdravý spôsob

Rezne trochu inak

  • 2 ks kuracích pŕs
  • mleté orechy
  • červená mletá paprika
  • kari korenie
  • kurkuma (nemusí byť)
  • 1-2 ČL zemiakového škrobu
  • Vajce

Kuracie prsia rozrežte na polovicu, prípadne z nich urobte menšie medailóniky. V miske zmiešajte mleté orechy, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, kari korenie a kurkumu. V druhej miske rozšľahajte vajce. Mäso najskôr namočte do vajíčka, potom do orechovej zmesi. Obalené mäso poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte teplote 190 stupňov cca 30 minút. V polovici pečenia rezne otočte. Podávajte grilovanou alebo dusenou zeleninou, prípadne s ryžou.

Francúzske zemiaky

  • 1 kg zemiakov
  • 700 g morčacieho stehna
  • 6 vajec (z toho 4 uvarené natvrdo)
  • 2 väčšie cibule
  • 4 väčšie sterilizované uhorky (nemusia byť)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 250 g strúhaného syra
  • 0,5l - 0,75l cmaru alebo mlieka
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • rasca
  • soľ
  • majoránka

Zemiaky uverte v šupke. Po vychladnutí ich ošúpte pokrájajte na kolieska. Cibuľu pokrájajte na drobné kocky a speňte na troche oleja. Keď je cibuľa zlatistá, pridajte mleté morčacie stehno (nie je také suché ako morčacie prsia). Mäso miešajte, kým nie je uvarené. Dochuťte ho cesnakom, červenou paprikou, mletým čiernym korením, soľou, rascou a po odstavení ešte majoránkou. Uvarené vajcia a sterilizované uhorky pokrájajte na kolieska. Väčší plech potrite trochou oleja. Postupne vrstvite na kolieska pokrájané zemiaky (aby pokryli celé dno), môžete ich jemne dochutiť soľou a korením. Potom dajte vrstvu mäsa, varené vajcia a uhorky. Všetky prekryte ďalšou vrstvou zemiakov. Poslednou vrstvou bude strúhaný syr. V miske zmiešajte cmar (mlieko) so surovými vajcami, dochuťte cesnakom, korením a soľou, prípadne podľa chuti aj bylinkami. Zmesou polejte zemiaky. Pečte pri 180 stupňoch 45-50 minút.

Miesto zemiakov môžete použiť karfiol, ktorý cca 5 minút povarte, potom pokrájajte na malé kúsky použite ho ako vrstvu zemiakov. Ak nejete mäso, použite tofu, ktoré si pripravíte podobne ako morčacie mäso.

Demikát

  • 1 väčšia cibuľa
  • rasca
  • 2 l vody
  • 250 g bryndze
  • 200 g hrudkového tvarohu
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie

Cibuľu pokrájajte na malé kocky, dajte do hrnca, zalejte vodou. Pridajte rascu a nechajte variť, kým cibuľa nezmäkne. Medzitým zmiešajte bryndzu s tvarohom, dochuťte červenou mletou paprikou a korením. Podľa potreby dosoľte. Servírujte tak, že na tanier dáte jednu kopcovitú polievkovú lyžicu bryndzovej zmesi a zalejete cibuľovou vodou. Dobre premiešajte. Podávajte posypané posekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou, prípadne kúskami čerstvého alebo upečeného chrumkavého chleba.

Bryndzové halušky bez bryndze

  • 4-6 väčších zemiakov
  • celozrnná špaldová alebo polohrubá biela múka polohrubá (prípadne si múky zmiešajte)
  • vajce
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 väčšia cibuľa

Zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno na zubatom strúhadle. Pridajte vajce, štipku soli, a múku podľa potreby, aby vzniklo haluškové cesto (musí byť husté tak, že keď ho zoberiete na lyžicu a nakloníte ho, bude veľmi pomaly stekať z lyžice). Nechajte zovrieť vodu, do ktorej potom hádžte halušky. Keď vyplávajú na povrch vyberte ich a jemne pofŕkajte olejom, aby sa nelepili. Tvaroh dochuťte mletým čiernym korením a soľou. Cibuľu nakrájajte na polovičné kolieska a jemne ju dozlatista speňte na oleji. Na tanier naložte halušky, pridajte ochutený tvaroh a opraženú cibuľu. Na záver posypte posekanou petržlenovou vňaťou.

Zeleninová polievka

  • 2 väčšie mrkvy
  • 1 kaleráb
  • ½ karfiolu
  • 1-2 petržleny
  • 1 hrsť hrášku
  • 1 väčší zemiak
  • 2 jarné cibuľky

Cibuľky pokrájajte na kolieska, mrkvu, kaleráb a petržlen postrúhajte nahrubo. Karfiol rozoberte na malé ružičky. Do hrnca dajte 1 polievkovú lyžicu masla. Na ňom dozlatista speňte cibuľku. Pridajte nastrúhanú mrkvu, popražte ju, aby pustila farbu. Potom pridajte zvyšnú zeleninu, jemne premiešajte, aby sa chute uvoľnili a potom zalejte vodou. Varte, kým zelenina nie je mäkká. Na záver dochuťte soľou a bylinkami.

Polievku môžete aj rozmixovať ponorným mixérom.

Môžete ju podávať s krupicovými haluškami. Rozmiešajte jedno vajce, pridajte pokrájanú petržlenovú vňať a celozrnnú špaldovú krupicu tak, aby vzniklo husté cesto. Halušky potom čajovou lyžičkou dávajte priamo do vriacej polievky (alebo ich uvarte zvlášť).